Wegeburgery – przepisy na smaczne burgery bez mięsa
Kiedy myślimy o burgerach, zazwyczaj wyobrażamy sobie smakowite kawałki mięsa mielonego smażonego na grillu. Jednak coraz więcej osób decyduje się na zmianę diety i przejście na wegetariańską lub wegańską. Czy to oznacza, że musimy rezygnować z ulubionych burgerów? Absolutnie nie! W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na smaczne i sycące wegeburgery, które nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale także zaskoczą naszymi podniebieniami!
- Burger z kaszą i warzywami
- Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 średnia marchewka, starta na tarce
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
W misce łączymy wszystkie składniki i formujemy burgery. Smażymy je na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy na bułce z dodatkiem ulubionych sosów i warzyw.
- Warzywny burger z falafelem
- Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Ciecierzycę odsączamy i blendujemy, dodając cebulę, czosnek, kolendrę oraz przyprawy. Następnie dodajemy mąkę i formujemy burgery. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron. Podajemy na bułce pszemek z warzywami i sosem jogurtowym.
- Burger z pieczonym bakłażanem
- Składniki:
- 1 duża bakłażan, pokrojony w plastry
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Plastry bakłażana układamy na blaszce, posypujemy czosnkiem i cebulą, polewamy sosem sojowym i oliwą. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika, przekładamy plastry bakłażana do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy bułkę tarta, sól i pieprz, formujemy burgery. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na złoty kolor.
- Burger z soczewicą i orzechami
- Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
- 1/2 szklanki włoskich orzechów, posiekanych
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
W misce łączymy wszystkie składniki i formujemy burgery. Smażymy je na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy na bułce pszemek z dodatkiem kwaśnych ogórków i musztardy.
- Burger z soczewicą i burakiem
- Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 mały burak, ugotowany i starty na tarce
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
W misce łączymy wszystkie składniki i formujemy burgery. Smażymy je na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy na bułce pszemek z dodatkiem kiełków i skwarków z cebuli.
- Burger z grzybami i szpinakiem
- Składniki:
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i czosnek, dodajemy grzyby i smażymy aż puści wodę. Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz, formujemy burgery. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na złoty kolor.
- Spożywanie wegeburgerów a zdrowie
Wegeburgery nie tylko są smaczne, ale także zdrowe. Zawierają dużo błonnika, witamin, minerałów oraz składników roślinnych o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Przejście na dietę bezmięsną może przyczynić się do poprawy zdrowia, redukcji cholesterolu oraz zmniejszenia ryzyka chorób serca. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i przyprawami, aby odkryć nowe smaki i komponować swoje ulubione wegeburbery.