Wegeburgery – przepisy na smaczne burgery bez mięsa

Wegeburgery – przepisy na smaczne burgery bez mięsa

Kiedy myślimy o burgerach, zazwyczaj wyobrażamy sobie smakowite kawałki mięsa mielonego smażonego na grillu. Jednak coraz więcej osób decyduje się na zmianę diety i przejście na wegetariańską lub wegańską. Czy to oznacza, że musimy rezygnować z ulubionych burgerów? Absolutnie nie! W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na smaczne i sycące wegeburgery, które nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale także zaskoczą naszymi podniebieniami!

  1. Burger z kaszą i warzywami
  • Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 średnia marchewka, starta na tarce
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

W misce łączymy wszystkie składniki i formujemy burgery. Smażymy je na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy na bułce z dodatkiem ulubionych sosów i warzyw.

  1. Warzywny burger z falafelem
  • Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Ciecierzycę odsączamy i blendujemy, dodając cebulę, czosnek, kolendrę oraz przyprawy. Następnie dodajemy mąkę i formujemy burgery. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron. Podajemy na bułce pszemek z warzywami i sosem jogurtowym.

  1. Burger z pieczonym bakłażanem
  • Składniki:
  • 1 duża bakłażan, pokrojony w plastry
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Plastry bakłażana układamy na blaszce, posypujemy czosnkiem i cebulą, polewamy sosem sojowym i oliwą. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika, przekładamy plastry bakłażana do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy bułkę tarta, sól i pieprz, formujemy burgery. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na złoty kolor.

  1. Burger z soczewicą i orzechami
  • Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów, posiekanych
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

W misce łączymy wszystkie składniki i formujemy burgery. Smażymy je na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy na bułce pszemek z dodatkiem kwaśnych ogórków i musztardy.

  1. Burger z soczewicą i burakiem
  • Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 mały burak, ugotowany i starty na tarce
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

W misce łączymy wszystkie składniki i formujemy burgery. Smażymy je na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy na bułce pszemek z dodatkiem kiełków i skwarków z cebuli.

  1. Burger z grzybami i szpinakiem
  • Składniki:
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i czosnek, dodajemy grzyby i smażymy aż puści wodę. Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz, formujemy burgery. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na złoty kolor.

  1. Spożywanie wegeburgerów a zdrowie
    Wegeburgery nie tylko są smaczne, ale także zdrowe. Zawierają dużo błonnika, witamin, minerałów oraz składników roślinnych o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Przejście na dietę bezmięsną może przyczynić się do poprawy zdrowia, redukcji cholesterolu oraz zmniejszenia ryzyka chorób serca. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i przyprawami, aby odkryć nowe smaki i komponować swoje ulubione wegeburbery.