Bób jest zdrową i odżywczą żywnością, która dostarcza niezbędnych witamin i minerałów wymaganych dla dobrego zdrowia. Bób zawiera błonnik, potas, magnez, wapń, żelazo, witaminę A i kompleks B, witaminę C i E, kwasy tłuszczowe omega-3, białko, kwas foliowy i węglowodany.
Bób jest wykorzystywany w kuchni i może być spożywany również na surowo. Można je gotować w dowolny sposób i podawać jako dodatek do dania głównego, przekąskę, sałatkę lub przystawkę.
Oto 5 najlepszych korzyści zdrowotnych wynikających z bobu:
1. Obniżenie poziomu cholesterolu
Bób jest bogaty w błonnik pokarmowy i jest korzystny dla obniżenia poziomu cholesterolu. Pomaga w usuwaniu cholesterolu z organizmu.
2. Dobre źródło błonnika
Bób jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i jest pomocny w trawieniu.
3. Wysoka zawartość białka
Bób jest bogaty w białko i jest korzystny dla budowy mięśni.
4. Źródło witaminy B
Bób jest doskonałym źródłem witaminy B, która jest bardzo ważna dla zdrowia kości.
5. Pożywny i niskotłuszczowy
Bób ma niską zawartość tłuszczu i jest dobrym źródłem białka.
Wnioski:
Bób jest jednym z najzdrowszych pokarmów, którymi można cieszyć się regularnie. Więc jedz je i ciesz się korzyściami zdrowotnymi.