Przepisy na zdrowe potrawy z ryb

Przepisy na zdrowe potrawy z ryb

Ryby są doskonałym źródłem wartości odżywczych i składników mineralnych. Zawierają dużą ilość kwasów Omega-3, białka, witamin z grupy B, a także żelaza, wapnia i jodu. Włączenie ryb do codziennej diety jest zatem nie tylko smaczne, ale także korzystne dla zdrowia. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na zdrowe potrawy z ryb, które warto wypróbować.

  1. Pieczona dorada z warzywami

Składniki:

  • 2 filety z dorady
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

  2. Przygotuj warzywa: pokrój paprykę, cukinię, cebulę i czosnek w plastry.

  3. Na blasze do pieczenia ułóż folię aluminiową i ułóż na niej warzywa.

  4. Przypraw je solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek.

  5. Na wierzch warzyw połóż filety z dorady.

  6. Delikatnie posól i popieprz ryby.

  7. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż ryby będą złociste i miękkie.

  8. Podawaj z ulubionym dodatkiem, na przykład z kaszą orkiszową.

  9. Smażony filet z tuńczyka w sezamie

Składniki:

  • 2 filety z tuńczyka
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

  1. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, sok z limonki, sól i pieprz.

  2. Włóż filety z tuńczyka do miski i odstaw na 15 minut, aby marynowały się w przygotowanej marynacie.

  3. Obficie posyp sezamem każdy filet z tuńczyka.

  4. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i usmaż filety z obu stron po kilka minut, aż staną się rumiane.

  5. Podawaj na ciepło z ulubionymi warzywami lub sałatką.

  6. Sałatka z grillowanej makreli

Składniki:

  • 2 filety z makreli
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra

Wykonanie:

  1. Rozgrzej grill lub patelnię grillową.

  2. Umieść filety z makreli na grillu i grilluj przez 4-5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio przyrumieniona.

  3. Odstaw filety z makreli i rozdrobnij na kawałki.

  4. Pomidory, ogórek i cebulę pokrój w kostkę.

  5. W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz, aby przygotować dressing do sałatki.

  6. Wymieszaj składniki sałatki: makrelę, pomidory, ogórek, cebulę.

  7. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i posyp posiekaną kolendrą.

  8. Podawaj na zimno jako lekkie danie na lunch.

  9. Roladki z łososia z koperkiem i twarożkiem

Składniki:

  • 4 plastry łososia
  • 200 g twarożku naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Rozłóż plastry łososia na desce do krojenia.

  2. W misce wymieszaj twarożek naturalny, posiekany koperek, sól i pieprz.

  3. Na każdym plastry łososia rozsmaruj warstwę przygotowanego farszu.

  4. Zwijaj plastry łososia w roladki.

  5. Delikatnie posól i popieprz roladki przed ich podpieczeniem.

  6. Na rozgrzanej patelni obsmaż roladki z każdej strony przez kilka minut.

  7. Podawaj na ciepło z ryżem i sałatą.

  8. Gulasz rybny z warzywami

Składniki:

  • 500 g mięsa z ryby (np. dorsz, śledź, mintaj)
  • 2 marchewki
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie do smaku

Wykonanie:

  1. W garnku rozgrzej olej rzepakowy.

  2. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni.

  3. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki i papryki.

  4. Czosnek posiekaj i dodaj do garnka.

  5. Dołóż pomidory, puszkę krojonych pomidorów i koncentrat pomidorowy.

  6. Wlej bulion warzywny i dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i ziołami prowansalskimi.

  7. Dodaj plastry ryby, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

  8. Podawaj z ulubionym dodatkiem, na przykład z pieczonym ziemniakiem.

  9. Dorsz po grecku z oliwkami i fetą

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść czarnych oliwek
  • 200 g sera feta
  • sól, pieprz, oregano do smaku

Wykonanie:

  1. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni z czosnkiem.

  2. Dodaj pokrojone w kostkę papryki i smaż przez kilka minut.

  3. Dołóż pomidory, koncentrat pomidorowy i dus na średnim ogniu przez 10 minut.

  4. Włóż plastry dorsza do sosu i przykryj garnek.

  5. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż ryba będzie miękka.

  6. Dodaj oliwki, posiekany ser feta, sól, pieprz i oregano.

  7. Podawaj z ulubionym dodatkiem, na przykład z kuskusem.

  8. Łosoś w żurawinowym sosie

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 100 g suszonych żurawin
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. W garnku zagotuj 2 szklanki wody i wrzuć żurawiny.
  2. Gotuj przez 5 minut, aż żurawiny zmiękną.
  3. Rozgnieć żurawiny widelcem, dodaj ocet balsamiczny, cukier, musztardę, sól i pieprz.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  5. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek.
  6. Dodaj filety z łososia i smaż z każdej strony przez kilka minut.
  7. Polej filety przygotowanym sosem i dus na małym ogniu przez kilka minut.
  8. Podawaj z ulubionym dodatkiem, na przykład z kaszą jęczmienną.

Przepisy na zdrowe potrawy z ryb są nie tylko smaczne, ale także korzystne dla naszego zdrowia. Włączenie ryb do codziennej diety zapewni nam odpowiednią dawkę wartości odżywczych i składników mineralnych. Wypróbuj wymienione przepisy i ciesz się pysznymi daniami, które przyniosą wiele korzyści dla Twojego organizmu.