Desery bez pieczenia – szybkie i łatwe przepisy na smakowite słodkości

Desery bez pieczenia – szybkie i łatwe przepisy na smakowite słodkości

Obecne czasy wymagają od nas szybkiego tempa życia, dlatego popularnością cieszą się przepisy na proste i łatwe desery bez pieczenia. Jeśli marzysz o czymś słodkim, ale nie masz czasu na pełnowymiarowe pieczenie, mamy dla Ciebie kilka smakowitych propozycji. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować pyszne słodkości, bez użycia piekarnika!

Szybkie i łatwe przepisy na desery bez pieczenia:

  1. Ciasto czekoladowe z orzechami
  • Składniki:
    • 200g ciastek digestive
    • 100g masła
    • 200g gorzkiej czekolady
    • 150g orzechów włoskich
    • 200ml śmietanki kremówki
  • Przygotowanie:
    1. Rozkrusz ciastka digestive i wymieszaj z roztopionym masłem.
    2. Przygotuj formę o wymiarach 20x20cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
    3. Na spód formy wlej ciasto i równomiernie rozprowadź.
    4. W misce połącz rozpuszczoną czekoladę, posiekane orzechy i śmietankę kremówkę.
    5. Powstałą masę wlej na ciasto i rozprowadź równomiernie.
    6. Wstaw ciasto do lodówki na około 3-4 godziny, aż stwardnieje.
    7. Po schłodzeniu ciasto gotowe do podania!
  1. Sernik na zimno z owocami
  • Składniki:
    • 250g sera mascarpone
    • 200g jogurtu naturalnego
    • 100g cukru
    • 200ml śmietanki kremówki
    • 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
    • Świeże owoce (np. truskawki, maliny, borówki)
  • Przygotowanie:
    1. W misce połącz ser mascarpone, jogurt naturalny i cukier. Dokładnie wymieszaj.
    2. W drugiej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
    3. Dodać ubitą śmietankę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
    4. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw ją do lekkiego stężenia.
    5. Na dno szklanek wlej nieco masy serowej. Następnie dodaj owoce.
    6. Wlej lekko ściętą galaretkę na owoce i wstaw desery do lodówki na około 2 godziny.
    7. Po schłodzeniu udekoruj owoce, a sernik na zimno gotowy do podania.
  1. Babeczki tiramisu
  • Składniki:
    • 12 biszkoptów
    • 250g sera mascarpone
    • 2 łyżki kakao
    • 100g cukru
    • 2 łyżki amaretto lub likieru kawowego
    • Kawa espresso
    • 100ml śmietanki kremówki
  • Przygotowanie:
    1. Biszkopty zanurz w kawie espresso.
    2. Ułóż je w kokilkach lub foremkach do muffinek.
    3. W misce połącz ser mascarpone, cukier, kakao i amaretto.
    4. W drugiej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
    5. Wymieszaj ubitą śmietankę z masą serową.
    6. Nakładaj masę na biszkopty, zaczynając od biszkoptu i każdego poziomu dodając kolejne warstwy.
    7. Odstaw babeczki tiramisu do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Przed podaniem posyp kakao.
  1. Tarta owocowa bez pieczenia
  • Składniki:
    • 250g ciastek digestive
    • 100g masła
    • 500g serka mascarpone
    • 100g cukru
    • Zestawienie owoców (jabłka, truskawki, kiwi)
  • Przygotowanie:
    1. Ciastka digestive rozkrusz, a masło rozpuść.
    2. Wymieszaj rozkruszone ciastka z rozpuszczonym masłem.
    3. Na spód formy do tarty wlej ciasto z ciasteczek i masła i równomiernie rozprowadź.
    4. W misce połącz serek mascarpone z cukrem, aż masa będzie gładka.
    5. Na ciasto nałóż masę serową i równomiernie rozprowadź.
    6. Udekoruj tartę ulubionymi owocami.
    7. Schłodź w lodówce przez 3-4 godziny, aż masa się stężeje.
  1. Lody bananowe z czekoladą i orzechami
  • Składniki:
    • 4 dojrzałe banany
    • 100g czekolady gorzkiej
    • 50g posiekanych orzechów
    • 2 łyżki miodu
    • 200ml mleka kokosowego
  • Przygotowanie:
    1. Banany obrusz, pokrój na kawałki i wstaw do zamrażarki na około 2 godziny.
    2. Rozpuść czekoladę na kąpieli wodnej.
    3. W blenderze zmiksuj zamrożone banany, mleko kokosowe, miód i połowę roztopionej czekolady.
    4. Dodaj posiekane orzechy do masy i wymieszaj.
    5. Przełóż masę do pojemników i polej pozostałą czekoladą.
    6. Wstaw lody do zamrażarki na około 1 godzinę.
    7. Lody gotowe do podania!
  1. Kuleczki z daktyli i orzechów
  • Składniki:
    • 200g daktyli
    • 100g orzechów nerkowca
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżki miodu
    • Kokosowa wiórki do obtoczenia
  • Przygotowanie:
    1. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut.
    2. Odsącz daktyle, usuń pestki i zmiksuj w blenderze.
    3. Dodaj orzechy nerkowca i kakao, blenduj razem aż do uzyskania gładkiej masy.
    4. Dodaj miód i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
    5. Z masy formuj małe kulki, które obtocz w kokosowych wiórkach.
    6. Schłódź kulki przez około 1-2 godziny w lodówce.
    7. Smaczne kulki gotowe do podania!
  1. Pudding chia z owocami i miodem
  • Składniki:
    • 4 łyżki nasion chia
    • 200ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
    • 1 łyżka miodu
    • Świeże owoce (np. maliny, borówki, jagody)
  • Przygotowanie:
    1. W dużej misce połącz nasiona chia z mlekiem roślinnym i miodem.
    2. Dokładnie wymieszaj, aż nasiona chia będą dobrze namoczone.
    3. Odstaw pudding do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub całą noc.
    4. Przed podaniem dodaj świeże owoce jako dekorację.
    5. Pudding chia gotowy do degustacji!

Desery bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla osób, które pragną czegoś słodkiego, ale nie mają czasu na wyczekiwane w piekarniku wypieki. Dzięki prostym i szybkim przepisom, możemy cieszyć się pysznymi i kuszącymi słodkościami w zaledwie kilka godzin. Spróbuj naszych propozycji i odkryj nową pasję dla kulinarnych eksperymentów!