Zdrowe i pyszne przepisy dla dzieci

Dzieci są nie tylko słodkie i urocze, ale także figlarne i bardzo ciekawskie. Lubią próbować nowe rzeczy i chętnie uczą się czegoś nowego. Jeżeli ty masz dziecko w twój domu then ty z pewnością przychodzisz napotykać wiele kucharskich przepisy i to jest dlaczego dzielę z tobą niektóre zdrowi i pyszni przepisy dla dzieciaków.

Tutaj są niektóre zdrowi i pyszni przepisy dla dzieci

1. Truskawkowe naleśniki:

Składniki

– 2 filiżanki mąki

– 1 szklanka mleka

– ½ szklanki cukru

– ¼ filiżanki proszku do pieczenia

– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

– ¼ łyżeczki soli

– ½ szklanki oleju

– 1 jajko

– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

– 1 łyżka ekstraktu z truskawek

– 1 ½ szklanki truskawek

Przygotowanie

– Połącz wszystkie składniki i pozwól im odpocząć przez godzinę.

– Wymieszaj ciasto i uformuj na patelni małe naleśniki.

– Gotuj je na małym ogniu przez około 5 minut.

– Dodaj trochę bitej śmietany i kilka jagód.

– Podawaj na gorąco i ciesz się nimi.

2. Naleśniki z sokiem pomarańczowym

Składniki

– ½ szklanki mąki

– ½ szklanki mąki pszennej

– 2 jajka

– 1 filiżanka mleka

– ½ filiżanki soku pomarańczowego

– ½ szklanki cukru

– ¼ łyżeczki cynamonu

– ½ szklanki oleju

– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

– ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

– Połącz mąkę i sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj.

– Dodaj cukier, cynamon i sól i wymieszaj.

– Dodaj mleko, sok pomarańczowy i jajka i wymieszaj.

– Podgrzej olej i wymieszaj go.

– Dodaj mieszankę mąki i dobrze wymieszaj.

– Zrób mały kształt naleśnika i gotuj je przez około 3 do 5 minut.

3. Mango smoothie:

– 1 mango

– 1 szklanka jogurtu

– ½ szklanki mleka

– ½ banana

– 1 łyżeczka miodu

– Kostki lodu

Przygotowanie

– Pokrój mango i banana na małe kawałki i dodaj je do blendera.

– Zmiksuj mango i banana, aż powstanie gładka pasta.

– Dodaj do niej mleko, jogurt, miód i kostki lodu.

– Podawaj i ciesz się nim.

4. Ciasto czekoladowe z waniliowym lukrem:

Składniki

– 3 jajka

– ¼ szklanki niesolonego masła

– 1 filiżanka kakao

– ¼ filiżanki ekstraktu z wanilii

– ¼ filiżanki oleju roślinnego

– 1 filiżanka mąki

– 1 filiżanka cukru

– 1 szczypta soli

Przygotowanie

– Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia.

– Oddziel żółtko i białko jajka i odstaw na bok.

– W misce wymieszać białka z cukrem.

– Do białek dodać masło i kakao i dobrze wymieszać.

– Dodaj ekstrakt z wanilii do żółtek