Przepisy na zdrowe desery z owocami sezonowymi

Przepisy na zdrowe desery z owocami sezonowymi

W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę zwracamy na zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie się. Ważną rolę w diecie odgrywają owoce sezonowe, bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Aby cieszyć się smakiem i korzyściami zdrowotnymi owoców, warto przygotować zdrowe desery. W tym artykule przedstawiamy przepisy na smaczne i proste w przygotowaniu desery z owocami sezonowymi.

  1. Smoothie z truskawkami i bananem
    Składniki:
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj truskawki, obierz banan.

  2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

  3. Jeśli chcesz dodać trochę świeżości, dodaj kostki lodu i jeszcze raz zmiksuj.

  4. Przelej do szklanek i podawaj od razu. Smacznego!

  5. Prosta sałatka owocowa
    Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 śliwki
  • garść jagód
  • sok z jednej pomarańczy
  • miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Obierz jabłka i śliwki, usuń pestki.

  2. Pokrój owoce w kostkę i umieść je w misce.

  3. Dodaj jagody.

  4. Wyciśnij sok z pomarańczy i polej nim sałatkę owocową.

  5. Skrop sałatkę odrobiną miodu.

  6. Delikatnie wymieszaj składniki i odstaw sałatkę na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.

  7. Chłodnik z arbuzem
    Składniki:

  • połowa średniego arbuz
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Obierz arbuz i ogórek, usuń nasiona z arbuza.

  2. Pokrój je w kostkę.

  3. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.

  4. Wszystkie składniki umieść w misce i dodaj sok z cytryny oraz ocet jabłkowy.

  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  6. Wykonaj dokładnie i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

  7. Podawaj schłodzone w dużych kubkach lub miseczkach.

  8. Sałatka z mango i awokado
    Składniki:

  • 2 dojrzałe mango
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • pół czerwonej cebuli
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Obierz mango i awokado, usuń pestki.

  2. Pokrój oba owoce w kostkę.

  3. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki.

  4. Wszystkie składniki umieść w misce i skrop sokiem z limonki.

  5. Dopraw solą i pieprzem.

  6. Delikatnie wymieszaj składniki, tak aby się połączyły, ale nie rozgniotły się.

  7. Wyłóż sałatkę na talerze i udekoruj listkami mięty.

  8. Deser owocowy z jogurtem
    Składniki:

  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Obierz owoce i pokrój je w kostkę.

  2. W odpowiednich naczyniach układaj warstwowo owoce i jogurt.

  3. Na wierzch polej odrobiną miodu.

  4. Posyp płatkami migdałowymi.

  5. Desery przygotowane na zimno najlepiej smakują schłodzone w lodówce przez minimum godzinę.

  6. Deser z grillowanymi owocami
    Składniki:

  • 1 ananas
  • 2 brzoskwinie
  • garść malin
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy limonki
  • jogurt naturalny lub bita śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. Ananasa i brzoskwinie pokrój na plastry.

  2. Na grillu, lub grillowej patelni, grilluj owoce z każdej strony przez kilka minut, aż staną się delikatnie złociste.

  3. Ułóż grillowane owoce na talerzu.

  4. W miseczce wymieszaj miód i sok z limonki, a następnie skrop nim grillowane owoce.

  5. Podawaj z jogurtem naturalnym lub bitą śmietaną.

  6. Pachnący crumble z rabarbarem i truskawkami
    Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki.
  3. Wymieszaj rabarbar i truskawki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i masło, aż powstanie kruszonka.
  5. Posyp rabarbar i truskawki kruszonką.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut, aż crumble się zrumieni.
  7. Podawaj lekko ciepły z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Na koniec warto dodać, że zdrowe desery z owocami sezonowymi nie tylko smakują wyśmienicie, ale także dostarczają wartościowych składników odżywczych. Można je przygotować w szybki i prosty sposób, co sprawia, że są doskonałą propozycją na letnie popołudnia czy przyjęcia w gronie rodziny i znajomych. Przepisy podane w tym artykule to tylko kilka pomysłów na zdrowe desery z owocami sezonowymi – wykorzystaj je jako inspirację i eksperymentuj z różnymi kombinacjami smakowymi. Smacznego!