4 Najlepsze przepisy na szparagi

Szparagi to warzywo, które jest uprawiane w klimacie umiarkowanym. Istnieją różne rodzaje szparagów. Do najczęstszych należą białe szparagi, zielone szparagi, fioletowe szparagi i żółte szparagi. Mogą być gotowane na wiele sposobów, na parze, gotowane, pieczone lub nawet grillowane.

Oto niektóre z najlepszych przepisów na szparagi, które można wypróbować.

Szparagi z grilla

Jest to jeden z najprostszych i najłatwiejszych przepisów na szparagi. Wystarczy ugotować włócznie szparagowe, a następnie je grillować. Grillowanie jest jednym z najlepszych sposobów gotowania szparagów.

Składniki:

3 pęczki szparagów

Oliwa z oliwek

Sól

Czarny pieprz

Instrukcje:

Pokrój szparagi na średniej wielkości kawałki. Gotować je w wodzie przez 5 do 7 minut. Następnie odcedzić i odstawić na bok. Szparagi posmarować oliwą z oliwek, a następnie doprawić solą i pieprzem. Grilluj kawałki szparagów przez około 5 do 7 minut. Podawać na gorąco.

Zupa ze szparagów

Jest to jeden z najlepszych sposobów na cieszenie się szparagami. Możesz użyć białych szparagów w tym przepisie lub możesz wymieszać białe szparagi z zielonymi szparagami.

Składniki:

1 funt szparagów

2 łyżki masła

1 łyżka soku z cytryny

¼ szklanki pół na pół

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki soli

1/8 łyżeczki pieprzu

1 łyżka posiekanej pietruszki

Instrukcje:

Ugotuj szparagi w wodzie przez 3 do 5 minut. Odcedzimy i odłożymy na bok. Na patelni roztopimy masło i dodamy szparagi, sok z cytryny, pół na pół, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i pietruszkę. Wymieszać i dusić przez około 5 do 6 minut. Podawać na gorąco.

Grillowane szparagi z sosem balsamicznym

Jest to jeden z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do wykonania przepisów. Możesz zrobić ten przepis używając zielonych szparagów lub fioletowych szparagów.

Składniki:

2 pęczki szparagów

Oliwa z oliwek

Sól

Czarny pieprz

Ocet balsamiczny

Instrukcje:

Pokrój szparagi na średniej wielkości kawałki. Gotować je w wodzie przez 5 do 7 minut. Następnie odcedzić i odstawić na bok. Szparagi posmarujemy oliwą z oliwek, a następnie doprawimy solą i pieprzem. Grilluj kawałki szparagów przez około 5 do 7 minut. Podawać z sosem balsamicznym.

Makaron ze szparagami

Jest to jeden z najprostszych przepisów na szparagi. Możesz użyć białych szparagów lub fioletowych szparagów.

Składniki:

12 uncji makaronu (spaghetti)

2 szklanki wrzącej wody

½ szklanki oliwy z oliwek

2 pęczki szparagów

2 ząbki czosnku

1 filiżanka parmezanu

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii