Zdrowe pierogi – przepisy na różne rodzaje nadzienia

Zdrowe pierogi – przepisy na różne rodzaje nadzienia

Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Nie ma nic lepszego niż pyszne pierogi z różnymi rodzajami nadzienia. Tradycyjnie nadzienie do pierogów jest przygotowywane z mięsa, ziemniaków, sera, kapusty lub owoców. Jednak dziś chciałbym zaproponować Wam kilka zdrowych przepisów na pierogi z nowym, nietypowym nadzieniem. Spróbujcie i zdziwcie się, jak smaczne i zdrowe mogą być te dania!

  1. Pierogi z nadzieniem z soczewicy i suszonych pomidorów
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
  • 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pierogi z nadzieniem warzywnym i tofu
  • 1 mała cukinia, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 200g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pierogi z nadzieniem z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  1. Pierogi z nadzieniem z soczewicy i szpinaku
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
  • 200g świeżego szpinaku, drobno posiekanego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  1. Pierogi z nadzieniem z jarmużu i tofu
  • 200g jarmużu, drobno posiekanego
  • 200g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pierogi z nadzieniem grzybowym
  • 200g suszonych grzybów, namoczonych w wodzie przez 1 godzinę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  1. Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej i śliwek
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 10 suszonych śliwek, posiekanych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku

Pamiętajcie, że zdrowe pierogi mogą być smaczne i sycące. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami nadzienia i odkrywać nowe smaki. Możecie z powodzeniem zastąpić tradycyjne nadzienie mięsem czy serem na rzecz zdrowszych, roślinnych składników. Smacznego!