Zdrowe pierogi – przepisy na różne rodzaje nadzienia
Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Nie ma nic lepszego niż pyszne pierogi z różnymi rodzajami nadzienia. Tradycyjnie nadzienie do pierogów jest przygotowywane z mięsa, ziemniaków, sera, kapusty lub owoców. Jednak dziś chciałbym zaproponować Wam kilka zdrowych przepisów na pierogi z nowym, nietypowym nadzieniem. Spróbujcie i zdziwcie się, jak smaczne i zdrowe mogą być te dania!
- Pierogi z nadzieniem z soczewicy i suszonych pomidorów
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
- 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- Pierogi z nadzieniem warzywnym i tofu
- 1 mała cukinia, starta na tarce o grubych oczkach
- 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
- 1 cebula, drobno posiekana
- 200g tofu, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
- Pierogi z nadzieniem z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju z oliwek
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- Pierogi z nadzieniem z soczewicy i szpinaku
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
- 200g świeżego szpinaku, drobno posiekanego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- Pierogi z nadzieniem z jarmużu i tofu
- 200g jarmużu, drobno posiekanego
- 200g tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- Pierogi z nadzieniem grzybowym
- 200g suszonych grzybów, namoczonych w wodzie przez 1 godzinę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej i śliwek
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 10 suszonych śliwek, posiekanych
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki oleju z oliwek
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
Pamiętajcie, że zdrowe pierogi mogą być smaczne i sycące. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami nadzienia i odkrywać nowe smaki. Możecie z powodzeniem zastąpić tradycyjne nadzienie mięsem czy serem na rzecz zdrowszych, roślinnych składników. Smacznego!