Dzieliłam się z wami wieloma przepisami, ale tym razem podzielę się dla was moim własnym przepisem. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam jeść mięso z kurczaka i smakuje ono niesamowicie, gdy jest gotowane w pikantnym sosie. W sieci dostępnych jest wiele przepisów, ale większość z nich jest skomplikowana i nie tak smaczna.
Moja mama przygotowywała to danie wiele razy i nie miała pojęcia jak je zrobić, więc postanowiłam podzielić się jej sekretem. Oto sekret:
1) Zmielić 2-3 suszone czerwone papryczki chili.
2) Dodać 1 łyżeczkę kurkumy i kminu w proszku.
3) Dodać do tego sól.
4) Dodać do niej 1 łyżkę mąki kukurydzianej.
5) Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wymieszać.
6) Dodaj 2 pomidory i zmiel je.
7) Dodać ¼ szklanki wody i dodać 3 ząbki czosnku.
8) Gotuj przez krótką chwilę.
9) Dodać pół filiżanki pokrojonej w kostkę cebuli i ugotować.
10) Dodać ½ łyżeczki imbiru i ½ łyżeczki pieprzu cayenne i wymieszać.
11) Dodaj do niego trochę soli.
12) Dodać łyżkę ketchupu pomidorowego i wymieszać.
13) Przełóż na patelnię i przykryj.
14) Gotować przez krótką chwilę.
15) Nałożyć pokrywkę i gotować do całkowitego ugotowania.
16) Podawać z sałatką.
Wnioski:
Wypróbujcie ten przepis i podzielcie się z nami swoimi doświadczeniami.